Je máj. Obdobie, keď vinohrad hlási pohotovosť a začína preverovať našu pripravenosť na nástup buriny, múčnatky, peronospóry a kontroluje dostatok rúk na zelené práce. Je to čas, keď sa väčšinou všetko kazí a počasie sa blázni. A aby toho nebolo málo, tak aj základné vína na výrobu sektov sa hlásia o slovo. Vína sú jemnučké, po zime dôkladne vymrazené, vínny kameň je tak stabilizovaný ale hlavne v pivniciach je optimálna teplota na naštartovanie sekundárnej fermentácie vo fľaši. Najprv treba vína poslať na analýzu, aby sme vedeli nastaviť začiatočný prídavok cukru, ktorý sa pri sektoch pohybuje od 20-24 g/L.
Základné vína ročníka 2018 pripravené na analýzu.
Po pridaní cukru a špeciálnych „šampanských“ kvasiniek“ sa vína naplnia do hrubostenných sektových fliaš a uzatvoria korunkovým uzáverom.
Plnenie do fliaš a uzatváranie korunkovým uzáverom.
A potom šup do pivnice na zopár rokov. Fermentácie začína v podstate okamžite a pri pivničnej teplote trvá niekoľko mesiacov. Potom už len víno zreje, harmonizuje sa rozkladom kvasiniek a čaká, kedy vyzreje do takej miery, že sme s ním spokojní. Ovocnejšie sekty nechávame vyzrievať tak 2-3 roky, ročníkové aj dlhšie, podľa toho, ako sa vyvíja ich kvasinkový buket.
Tento rok putuje do pivnice ružový Dorfnelder, Frankovka, Rizling, Rulandské šedé, Pinot blanc a samozrejme Chardonnay.
A ako sa nakoniec dostanú naše sekty na váš nočný stolík, ako ich striasame a odstrelujeme, o tom až nabudúce. Ale ten, kto už navštívil naše vinárstvo v Modre vie, že sekty treba pravidelne kontrolovať, takže koštovky neodkalených sektov so sekerou v ruke sú nutnosťou.
A takto vyzerá čerstvo naplnený ružový fešák, ktorý na vás čaká v našej pivnici.
Predsa len je však tradičná metóda výroby sektov postavená na čistote a jemnosti chuti a delikátnosti jemných bubliniek, takže kto si chce túto eleganciu vychutnať už teraz, najbližšia cesta k našim limitovane degoržovaným sektom je cesta do nášho vinárstva, alebo priamo do nášho eshopu.